Magnetiet is bruinzwarte tot zwarte vorm van ijzeroxide (ook wel zwarte roest genoemd) met een half metallieke glans. Magnetiet ontstaat door de reactie van een kleine hoeveelheid zuurstof met ijzer (oxidatie of roesten). Het is, net als hematiet, een belangrijk ijzererts. Het is het meest magnetische natuurlijk voorkomend mineraal en werd al in de 18e eeuw gebruikt om kompasnaalden te magnetiseren. Paleomagnetisme kan de beweging van de continenten afleiden aan de hand van magnetietkristallen.
Aarding, harmonie, levenskracht en vitaliteit.
Magnetiet werkt aardend en harmoniserend door de regulatie van energiestromen. Het vergroot de levenskracht en vitaliteit en trekt liefde en loyaliteit aan. Negatieve emoties zoals angst, verdriet en woede worden afgeremd en het stimuleert objectiviteit en een neutrale houding. Lichamelijk werkt magnetiet ook sterk regulerend en stimuleert hierdoor herstelprocessen. Met name de genezing van sportblessures zoals een tennisarm, kramp en spierpijn wordt bespoedigd. De steen werkt koortsverlagend en heeft een positieve werking op astma, de bloedvaten en bloedcirculatie, haar, nekpijn, rugklachten en spit.
Magnetiet kan onder invloed van water overgaan in rode roest dus het is beter om magnetiet niet te lang in contact te laten komen met water.
Basischakra (1e)
Magnetiet zou vernoemd zijn naar de legende van de schaapherder Magnus die de magnetische werking ontdekte toen spijkers in zijn schoenen door het mineraal aangetrokken werden.
Magnetiet kan op veel plaatsen gevonden worden o.a. in Zweden, Duitsland, V.S., Australië, Rusland, Zuid-Afrika, India en Mexico.
Samenstelling: Fe3O4, hardheid: 6 & dichtheid: 5,2.
Magnetiet ruw | Magnetiet stenen | Magnetiet hangers | Magnetiet sieraden |